Arazi toplulaştırması başlangıçla genel olarak tarımsal yapıya müteveccih bir ihtiyat idi. Son on senelerde toplulaştırmanın görev alanı giderek genişlemiştir. Özellikle, belediyelerin de gelişim gayelerini toplulaştırma çerçevesinde daha iyi asıllaştırabildikleri ve güvence altına alabildikleri görülmüştür.
Modern bir toplulaştırmanın ehemmiyetli gayeyi kırsal makandaki yaşam şartlarını iyileştirmektir. Köylerin ve enfastrüktürlerinin gelişimine, natürel kaynaklar ve kültür peyzajının korunmasına yarayan ihtiyatlar bu emele hizmet ederler. Fakat toplulaştırmanın normal görevleri ile çiftçiliğin rasyonelleştirilmesi ve basitleştirilmesi, tarımın bugünkü konumu açısından, her zaman güncelliğine gözetmiştir.
Legal kurallara göre sürdürülen yöntem çerçevesinde tarım ve ormancılıkta imal maliyetleri düşürülür. Çalışma süresi eksiltilir ve yapısal yetersizlikler giderilir ya da gevşetilir. BU arada her kez peyzaj bakımı çıkarları arasında bir denge sağlanır. Bundan başka, şayet uygulama ve bakım için mesul bir teşkilat bulunursa ve arazi temini ile finansman güvence altına alınmışsa bir biyotop ağı gibi öteki tarımsal bakım imkânı da vardır.
Arazi toplulaştırması çerçevesinde kırsal şahsiyetli yöreler yöntem içinde alınabilir ve köy gelişim ya da yenileme programı desteğiyle ve daha detaylı eyalet kararları uyarınca da özendirilebilir. Üstelik arazi tapulaştırmasında, kural olarak, belediyelerin gelişimine ya da enfrastrüktürün iyileştirilmesine yarayan önlemler gerçekleştirilir ya da desteklenir. Örneğin, tarımsal olarak kullanılan alanların yapı alanlarına karşı trampa edilmesinde yardım sağlamak amacıyla belde tesisleri için gereken yerler hazır edilebilir.
Arazi tapulaştırma yöntemlerinde katılımcı birliği yardımıyla peyzajın biçimlendirilmesi ve toprak korunması içi yollar ve kanallarda gerekli yapı uygulanır. Böylece yıllar boyunca bizzat belediyeler tarafından sürdürülecek önlemlerin önemli bir kısmı sık sık gerçekleştirilerek yerel yönetimler rahatlatır.
Toplulaştırma yöntemleri; Kamu yararını gözeten kurumlar, özellikle belediyelerle sürdürülen yoğun görüşmelerle uygulanır. Bu esnada şimdiye kadar çeşitli çıkarlar arasında makul bir denge kurmak daima olanaklı olmuştur. Toplulaştırma yöntemleri böylece tümüyle kırsal mekandaki yaşam ve çevre koşullarını iyileştirmek için katkıda bulunurlar ve bu alanı halkımız için çekici ve yaşanmaya değer halde tutmak için yardım ederler.
Federal tüze olarak arazi toplulaştırma yasası için Anayasa’nın 83. maddesi uyarında uygulama ile görevli eyaletler kendi yasalarını, yönetmeliklerini ve talimatlarını yürürlüğe koymuştur. Bunlar ve eyaletlerdeki çeşitli kurum adları ile yöntem örgütlenmeleri federal yeknesak görüşe göre dikkate alınamazlar. Bireysel federal eyaletlerdeki özel tarımsa yapıya ve bunun içinde gerçekleştirilen özel koşullar ve gereksinimlere burada daha fazla yer verilmeyecektir.
Kaynak : Rota Harita Eğitim